Underleir 2015

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg, så har årets Underleir gått av stabelen for i år. Siden Underleir er en mobilfri sone (ikke bare for at ikke alle skal sitte og knotte på mobilen dagen lang, men det er omtrent ikke mobildekning i Øksendal) så har jeg ikke postet noen innlegg underveis om hva som har skjedd. I stedet får dere en mega-oppsummering nå.

Jeg hadde bestemt meg for å bo i telt i år. Egentlig ikke helt sikker på hva som gjorde at jeg skulle gjøre det.
Jeg hadde bestemt meg for å bo i telt i år. Egentlig ikke helt sikker på hva som gjorde at jeg skulle gjøre det. Men dette var nå min boplass i en uke. På godt og vondt.
 Mandag

Jeg våknet av regn på teltet. Det gikk greit å sove første natten i telt. Så på klokken og så at den var 04:30. Soloppgang vekte meg. God start på uken. Det pøsregnet. Vi er jo på nordvestlandet, tross alt. Skulle ikke forventet noe annet.

Jeg hadde ikke meldt meg opp på noe kurs på mandag. En av tingene jeg merket meg i fjor var at selv om kurs er gøy så er også litt R&R nødvendig. Så jeg tilbrakte første dagen bare med å slappe av litt, spille noen spill på plenen når det var opphold, og slarve med folk som hadde kommet. Årets lek var frisbee, det var ofte noen ute på plenen og kastet en plastplate frem og tilbake. Aner ikke hvorfor det er gøy, men det er det.

Jeg spilte krokket. Jeg er ikke flink i krokket.
Jeg spilte krokket. Jeg er ikke flink i krokket. (Foto:JP)
Tirsdag

Jeg våknet i teltet mitt av at det ikke regnet på teltet mitt, og at klokken var 04:45. Stor forbedring. Selv om jeg hadde med et firemanstelt så følte jeg aldri at jeg hadde god plass der inne. For eksempel så burde det være en egen olymisk gren i å kle seg liggende inne i et telt, for jeg kunne jo ikke reise meg opp. Og veien fra teltplassen inn til huset virket veldig lang når det regner, det er vått i gresset, og det er for tidlig for frokost.

Jeg hadde fremdeles ikke noe kurs planlagt tirsdagen. Jeg tilbrakte tiden med å spille spill med de andre deltakerne. Cards Against Humanity ble kåret til det offisielle Underleirspillet, det gikk mange timer med på det. Det var satt opp noen håndarbeidsstasjoner hvor man kunne tegne, male, veve, spikke, eller strikke om man ønsket det. Så du kan jo gjette hva jeg endte opp med å bruke tid på.

Jepp, jeg ble bitt av strikkebasillen. Det var faktisk ganske gøy, selv om jeg ikke rakk å bli ferdig. Jeg tok det med hjem så kanskje jeg fullfører denne mobilsokken en gang. Fargen matcher jo fargen på mobiltelefonen min!
Jepp, jeg ble bitt av strikkebasillen. Det var faktisk ganske gøy, selv om jeg ikke rakk å bli ferdig. Jeg tok det med hjem så kanskje jeg fullfører denne mobilsokken en gang. Fargen matcher jo fargen på mobiltelefonen min!

Tirsdag var dagen vi hadde sol. Strålende sol. Jeg rakk å bli solbrent i ansiktet. Sannsynligvis på trass.

På kvelden tente vi leirbålet. Det fortsatte å  brenne resten av leiren. Vi hadde flinke pyromaner som sørget for å holde liv i det.

Slik så vanligvis leirbålet ut. I blandt var jeg litt redd for at vi måtte ha et impromptu øyenbrynsrekonstruksjonskurs på leiren, men det slapp vi heldigvis.
Slik så vanligvis leirbålet ut. I blandt var jeg litt redd for at vi måtte ha et impromptu øyenbrynsrekonstruksjonskurs på leiren, men det slapp vi heldigvis.
Onsdag

Jeg våknet kl 05.30 av at det regnet på teltet mitt. Forbedring igjen. Jeg brukte mye av dagen på å gå rundt og ta fotografier av området. Ikke for å dokumentere, men for å forberede meg til det kurset jeg skulle ha neste dag, kreativ fotografering. Så jeg tok mange fine og kunstneriske bilder.

DSC01116
Slike bilder liker jeg å gå rundt og ta. Jeg liker å eksperimentere med dybden på fokusfeltet slik at bakgrunnen faller ut av fokus. Her var jeg tilogmed så heldig at jeg fikk med en flue.

På kvelden, mer leirbål. Det er en trend som varte. Hver kveld så var det en sesjon rundt leirbålet. Uansett regn (Leirbålet var så kraftig at alt regn bare fordampet før det traff oss uansett)

Torsdag

Jeg våknet kl 07:30. Igjen var det opphold. Kunne været bli bedre? Strømmen hadde gått i hele bygda, det var en transformator som hadde konket ut i løpet av natten. Det ville ta elverket til kvelden å få på plass en erstatning. Men vi trengte jo egentlig ikke strøm, for vi er jo på en mobilfri- og datafri sone.

Unntatt at jeg hadde nesten tømt kameraet og datamaskinen min for batteri, og i dag skulle jeg ha fotokurs! Og kameraet mitt sluker strøm, det er speilløst så skjermen bruker masse energi. Potentielt problem. Kameraet gikk tom halvveis igjennom en fotosession for kurset (Dagens oppgave var bare «Ta rare bilder». Bruk rare vinkler, blenderåpninger, lyskilder.)

Anette og jeg slo oss sammen og tok nytte av at strømmen var gått til å låse oss inne på et mørkt rom og leke litt med hverandre.

Nei, ikke sånn. Med fotoapparatene våre!

Da lagde vi slike bilder med lang lukkertid og en  batteridrevet lyskilde. Veldig gøy og ga absolutt mersmak.
Da lagde vi slike bilder med lang lukkertid og en batteridrevet lyskilde. Veldig gøy og ga absolutt mersmak.

Fotoinstruktøren vår, Britta, var veldig positiv til alt vi hadde gjort og fått til. Fjorårets instruktør, Christian, sa også at jeg kunne ha talent til å ta rare og kreative bilder, det var fint å få det bekreftet også fra en uavhengig kritiker.

Fredag

Jeg våknet først ved 08-tiden denne dagen. Det var kanskje det seneste jeg klarte å sove hele uka. Fotokurset var tredagers, så dag to handlet om å fortelle historier. Jeg valgte å fortelle en fiskehistorie gjennom bilder.

Kulmineringen av fiskehistorien min. Dette bildet er manipulert, om dere ikke skulle tro det. (Veldig kjapt gjort også, hadde ikke mye tid til det. Og hadde dårlig med internett til å finne gode kildebilder å manipulere inn)
Kulmineringen av fiskehistorien min. Dette bildet er manipulert, om dere ikke skulle tro det. (Veldig kjapt gjort også, hadde ikke mye tid til det. Og hadde dårlig med internett til å finne gode kildebilder å manipulere inn)
Lørdag

Siste dagen på kurset, siste fulle dagen på leiren, og i tillegg en av de tingene som jeg gledet meg mest til: Blidebyggekurs- og konkurranse!

Dessverre kræsjet den med fotokurset. Heldigvis kunne jeg da bruke kurset til å si at jeg ville dokumentere hvordan man bygde en valslynge.

Valslynge er ikke et ord som mange som ikke har vært på laiv kjenner til. Her er forskjellen mellom de mest populære beleiringsvåpnene fra middelalteren.

Katapult: En skje, eller krok med en slynge hektet fast på, står i spenn ved å bli trukket ned fra en sentral arm. Hvis du har tatt en skje ved middagsbordet, spent den fast i fingrene dine og så sluppet den slik at den kaster en last over bordet, så har du bygget en simpel katapult.

Trebuchet: Der også har man en skje eller krok med slynge, som er festet på en vektstang. Forskjellen mellom en trebuchet og en katapult er at trebucheten ligger stabil i nedre posisjon, mens katapulten står i spenn. Så har man i stedet en motvekt som henger på andre siden av vekstangen som slippes ned, som så gjør at prosjektilet skytes ut. En dumphuske bruker trebuchet-prinsippet.

Valslynge: Som en trebuchet bare at i stedet for at det er en motvekt som drar vekstangen ned, så dras den ned av menneskekraft.

Ballista: En veldig stor armbrøst som skyter spyd eller større piler.

Vi skulle bygge valslynger. Vi fikk utdelt øks, sag, kniv og tau. Ikke noen moderne reskaper eller hammer og spiker. I tillegg så måtte vi bare lage de ut av lokale trestokker. Når jeg sier vi så mener jeg de som bygde. Jeg bare sto og tok bilder, jeg.

Hele leiren dukket opp for å se på stridsvåpnene som ble laget. Det ble konkurranse i tre grener: Presisjon, destruksjon, og lengde/høyde.

Jeg har tenkt å lage en bedre video om Blidekonkurransen, men det vil ta noen uker. Jeg har mange bilder å gå igjennom og mye etterarbeid.

På kvelden var det full stemning rundt leirbålet, som nådde nye høyder i flammehav.

Søndag

Hjemreise. Våknet i 08:30-tiden og gledet meg ikke til å pakke sammen teltet i pøsende regnvær. Men bor man i telt så bor man i telt. Da får man ta det gode med det vonde. Det var en veldig fin brunch kl 12 og mange som løp rundt og sa farvel til hverandre før vi reiste hjem igjen like etter. Hjem til seng, sivilisasjon, og mobildekning.

Oppsummert

Underleir var like fint i år som i fjor. Det var annerledes i år, det var mer struktur og dårligere vær, men det er jo folkene som gjør det bra. Og bra folk, det er det virkelig på Underleir. Alle er veldig trivelige og aktive og kunnskapsrike og interessante. Selv om det er litt forbud mot å prate om jobben og dagliglivet sitt, så er alle kule og spennende. Og det er alltid fine ting å gjøre. Som å spille brettspill eller bygge store kastemaskiner. Vil man noe så bare gjør man det, og alle andre blir med om man spør.

Det å bo i telt var noe jeg ikke har gjort på mange mange år. Jeg er en bygutt tvers igjennom og det var mange som ikke hadde troen på at jeg skulle klare å overleve uken, at jeg måtte krype inn og låne en seng av noen. Men det gikk bra! Det er vanskelig å kle seg og man må krype inn og ut av teltet. Det kjedeligste var at det alltid var så vått å gå til og fra. Vanskelig om man våkner midt på natten og må på toalettet. Tungvint å stelle seg, siden man må inn i hovedbygget for å gjøre det. Men selve sovingen gikk bra. Jeg tilbrakte ikke mye tid i teltet, bare hvis jeg måtte trekke meg litt unna, men stort sett var det bare soving der.

Jeg kommer nok ikke til å invitere på telttur igjen i nær fremtid, men nå har jeg i hvert fall et hvis jeg skulle måtte.

Anbefaler virkelig at alle følger med på underleir.no og melder seg på til 2016-leiren. Den skal bli enda bedre! Og jeg skal være med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s